mandag 22. april 2013

Uke 17/13 - Øyet som ser

Jeg fikk litt påpakning av en venn forleden. Han ønsket seg et bilde som han kunne kritisere - si noe negativt om. Jeg mener da jeg har gitt han mange anledninger til det. Han har vel bare ikke grepet mulighetene.
Men han får en ny mulighet. Av de som har sett dette bildet har ingen kommet med spontan applaus. De har bare blitt nokså stille. I undring over hva bildet forestiller.
I siste medlemsmøte i "BioFoto - Østlandsavdelingen" hadde jeg med bildet. Tema for kveldens bilde var "Vann". Jeg så for meg at bildet i hvert fall skulle skille seg litt ut - på godt eller vondt. Og at jeg dermed skulle få en kommentar. Men den gang ei. Det ble ikke tid til å kommentere annet enn de premierte bildene. Og der befant ikke mitt bilde seg. Det sier da litt. Men det skulle vært interessant å hørt juryens opplevelse av det. Det mest nærliggende er selvfølgelig at bildet rett og slett ikke er godt - eller interessant - nok. Kanskje ble det for abstrakt? Eller at det ikke ble oppfattet som innenfor temaet? At juryen ikke "så vannet for bare trær". De fleste som har sett bildet får assosiasjon til skog uten at de finner noe mer ut av det.
Men vann er det. Og bare vann. Vann ovenfra og ned som treffer en vannstrøm som kommer inn fra venstre. Og effekten har jeg oppnådd gjennom å multieksponere (4 eksponeringer) og variere mellom korte og lange lukker-hastigheter.
Selv er jeg fornøyd med hva jeg har fått til - men er tilsynelatende nokså alene om det.


9 kommentarer:

 1. Det er et udfordrende billede, Rolf! Men det mener jeg positivt - det udvikler sig, mens man betragter det, og det ligner ganske rigtigt træstammer ved første øjekast. Når man tager sig tid til billedet, sker der en masse bevægelse, og der dukker spændende former og figurer op. Jeg kan vældig godt lide billedet, men måske er det for abstrakt og udfordrende for nogen?

  SvarSlett
 2. Skov, røg og vand. Smukt og spændende. Jeg kan godt lige at det er dansende elverfolk med på billedet, dybt i skoven som ikke er der! Et sådan billede kunne godt have været en rodebutik men jeg syntes der er meget struktur og dybde i billedet. Der er overraskelse når man opdager noget som man ikke troede var der. Klart er det meget abstrakt og derfor er der selvfølgelig mange som ikke vil kunne lide billedet. Sådan er det vel med kunst, nogle kan lide guldalder andre picasso...

  SvarSlett
 3. Du har god grunn til å være fornøyd med det du har fått til. Bildet er spennende, men jeg forstår godt at du ikke får noen kommentarer under en bildevisning. Det vanlige er jo at et bilde skal være et "bilde av noe" og når man fatter hva det er bilde av så kan man ta stilling til det. Her blir det problemer. Bildet spiller på visuelle kvaliteter uten at det er "et bilde av noe", men et bilde som kan tolkes som noe og hvor man kan oppleve noe nytt for hver betraktning. Og spør du meg er det jo det som kjennetegner gode bilder.

  SvarSlett
 4. Hei Rolf! Jeg kan godt forstå at bildet ikke fikk masse omtale på et møte. Til det er det som Bjarne sier, for lite konkret. Mange (de fleste?) i naturfotomiljøet bedømmer ut fra hva det er bilde av (og jo skjeldnere fugl jo bedre?). Det andre er nok at dette bildet tar tid. Og på et kveldsmøte der man skal gjennom x antall bilder, blir det ikke tid til å dvele ved abstraksjoner. Det ligger nok i sakens natur, og er ikke ment som kritkk til BioFoto sine møter :).
  Hva syns så jeg om bildet? For meg er det ikke et bilde som "slår meg i ansiktet". Jeg har nå sett på det gjentatte ganger det siste døgnet, og det vokser etter hvert. Det er bra, det er gjerne slike bilder som varer lenger. Like vel skal jeg være så ærlig å si at det mangler "x-faktoren" for å treffe meg helt inn. Det er gjerne slik med abstrakte bilder, at det treffer noen, andre ikke. Jeg har selv jobbet mye i dette "landskapet" og reaksjonene er veldig polariserte når jeg presenterer bildene. Noe jeg tolker positivt, for da er det hvertfall ikke gjennomsnittlig :). Ditt bilde liker jeg best når det er i smått format - da har det mystikk og jeg blir nysjerrig. Når jeg klikker på det og det fyller skjermen, syns jeg ikke lenger det virker like spennende.. Merkelig slikt. Håper du syns det var greit at jeg kommenterte bildet ditt helt åpent og ærlig. Du skal uansett stole på din egen intuisjon, noe du er flink til. Det er altid spennende å se hva du presenterer :)

  Mvh A

  SvarSlett
 5. Jeg slutter med til det Andreas skriver. Det er godt tenkt og godt gjennomført, resultatet er et originalt bilde som også gir assosiasjoner til noe helt annet enn det egentlige motivet, men det treffer meg likevel bare nesten.

  Og jeg regner med at Andreas i likhet med meg har kalibrert responsen med tanke på at mottakeren ikke er noen hvemsomhelst.

  SvarSlett
 6. Jeg må få si at dette var riktig så lekkert :)

  SvarSlett
 7. Impresionante! Me encanta tu trabajo. Saludos, maribel M.B

  SvarSlett
 8. Tusen takk alle sammen. Jeg setter stor pris på tilbakemeldingene som jeg opplever som vel gjennomtenkt og ikke minste ærlige. Og at dere bruker så mye av tiden deres på meg!

  SvarSlett